top of page

Hobusööda vahetamine

Küsimus, mida tuleb tihti ette. Kuidas oleks ohutu sööta vahetada?


Hobustel on väga tundlik seedesüsteem ning söödavahetus (sh ka hein) võib tekitada hobustele palju tervise probleeme, sh sooleärritused, koolikud jne. Järgnevad paar kiiret tähelepanekut aitavad turvaliselt sööta vajadusel vahetada.


Ole kindel, et sööt on hobusele sobilik & selles, miks seda vahetad.

Näiteks kui hobune põeb Cushingu´t, siis sööt peab olema madala suhkru ja tärklise sisaldusega. Kui hobune on alakaaluline, siis sa ei taha sööta talle sööki, mis on madala proteiini ja rasvasisaldusega. Kõik oleneb hobusest ja ka sellest, palju teda tuntakse. Just "tunne oma hobust" aitab ka aega vähendada uue sööda leidmisel. Enamus juhtudel taandub sööda sobivuse teada saamine siiski katsetamisel, sest hobuse organism on keerukas ning mõjutegureid on väga palju. Samuti on oluline hobuse töökoormuse teadvustamine- rohkem energiat vajab hobune lisaks siis kui ta seda ka reaalselt kulutab!

hobusöödad
senior mash


Tutvusta uut sööta järkjärgult hobusele.

Uue sööda andmisel, hakka seda oma hobusele andma järk-järgult. Kõige parem oleks lisada uut sööta vanale söödale lisaks järk-järgult. Ja siis hakata sööda vahekorda muutma uue sööda kasuks. Kõige tähtsam antud juhul on, et alustataks väikeste kogustega ning võtta aega. Ei tasu karta, et kogused on ehk väiksemad kui muidu. Uue sööda väike kogus võib anda rohkem positiivset mõju kui vana sööda maksimaalne antud kogus.


Kuna hobuseinimesed jälgivad oma hobuste käitumist niikuinii 24/7, siis ei pea üle korrutama, et jälgige oma hobust, sest ainult need, kes igapäevaselt Teie hobustega tegelevad, teavad nende igapäevast olekut ja muutuseid meeleolus.


Kokkuvõtteks: Söödavahetus peab olema järk-järguline protsess, selleks, et see oleks hobusele nii kasulik, kui ka ohutu.


124 views

Recent Posts

See All
bottom of page